Hermelin
Rhön

Birkefarvet

 

 

 

Farve: Hvid med grå til gråsort tegning. I Nordisk Kaninstandard beskrives, at farven ønskes intensiv med klare farver.
Øjenfarve: Brun.
Klofarve: Hornfarvede på lyse tæer og hvide kløer på hvide tæer.
Tegning: Skal imitere et birketræ med den lyse bark og de mørke aftegninger.
Tegningen, som skal forefindes på krop, hoved, ører og løb, er uregelmæssig og må ikke være opdelt i felter, som på Japaner.
Gule og brune toner medfører pointfradrag.
Historie: Karl Becker og søn fra området Rhön i Thüringen (Tyskland) havde ønske om at fremstille en kanin, der lignede birketræerne i området.
I avlsarbejdet er anvendt de grumsede japanerlignende dyr fra opdrættet af Rhinsk Schecke, som blev krydset med Lille Chinchilla. Disse parringer gav hurtigt den ønskede farvefordeling, men for at fortrænge vildtfaktoren og skabe en skarpere begrænsning af tegningen har Beckers også anvendt Alaska (sort).

 

En ny fabel om birk
"Før der kom farve på verden, var alting hvidt. Det var skovnisserne sure over, for de gik hele tiden ind i træerne. Derfor gav Gud dem farver, så de kunne male skoven. Nisserne syntes, der var alt for mange farver, så de hældte nogle af dem sammen, bl.a. gult og blåt. Det fik de en masse grønt ud af, som de malede alle bladene med. De hældte også andre farver sammen og fik noget forskelligt brunt og gråt. Det malede de på træernes stammer og grene. Men da de til sidst kom til birketræerne, opdagede de, at de havde brugt al malingen. De måtte nøjes med at tørre deres pensler af på barken, så den fik et par mørke striber og pletter her og der. Derfor er birketræernes stammer hvide."

(Fablen er skrevet af Thorstein Thomsen til hæftet ”Skovens træer”, der blev udgivet i forbindelse med Skovens Dag 2003. Hæftet gennemgår 14 træarter for børn, og kan bestilles på info@skoven-i-skolen.dk).

Der findes kun to typer af vilde birk i Danmark!